Agility


Agility

 

I den populära hundsporten agility ska hund och förare tillsammans klara en hinderbana på kortast möjliga tid. Tävlingsformen växer snabbt och i dag anordnas kurser i agility av brukshundsklubbar och andra klubbar över hela landet.Gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom – det är bara några av de hinder som hunden ska ta sig över och igenom i en agilitytävling. Banan ska avklaras på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.


Agility visades första gången vid en stor hundutställning i England 1978, egentligen för att underhålla publiken i en paus. Både hundarna och förarna såg ut att ha roligt och det blev en omedelbar succé. I Sverige fick agility status som officiell hundsport 1987 och numera anordnas kurser och tävlingar runt om i landet. Det arrangeras även svenska mästerskap och vi skördar framgångar i olika tävlingar.


Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög – och hunden minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerat samspel, och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare.


Agility är en av de populäraste hundsporterna med runt 100 000 starter varje år. Tävlingar får arrangeras av lokala brukshundklubbar, lokala kennelklubbar och lokala hundungdomsklubbar. Läs mer om agility på Svenska Agilityklubbens webbplats, se länk nedan.


Obs! Tänk på att agility är en krävande sport också för din hund. Hunden bör vara minst ett år gammal och fullvuxen innan ni börjar träna på allvar. Tävlingarna är öppna för alla hundar över 18 månaders ålder.